5 Tips Mudah Jimat Berlanja Kahwin yang Ramai Tak Tahu

5 Tips Mudah Jimat Berlanja Kahwin yang Ramai Tak Tahu

24796718_2017730538473408_2057927645726118951_n

 

Bukak je topik bab majlis kahwin ni , ramai la mula yang garu kepala , dan ada jugak jadikan sebagai alasan tak nak berkahwin kerana kos perkahwinan yang tinggi .

Tambahan pula kena pula jika pasangan nak majlis “wedding of the year”. Dengan keadaan ekonomi sekarang lagi , memang ramai yang berkira-kira.

Disini admin nak share tips simple macam mana nak JIMAT KAN KOS MAJLIS PERKAHWINAN . Caranya mudah cuma perlaksanaan dan penerimaan kita je kena betul ya

22089563_1985919034987892_6134158646915735926_n1)Set kan kos berlanja kahwin yang telah ditetapkan selepas dipersetujui kedua dua pihak.

cth: Ali ada duit dan mampu hanya dalam RM5k dan pasangan beliau minah hanya mampu RM3K , campurkan dapat RM8K .

nota kaki : jika kita boleh kongsi kos perkahwinan insyaAllah lebih mudah . bawa berbincang .

2)Buat majlis sekali , takperlu asing asing .

cth: Ali duduk Ampang minah duduk Kajang , kawasan tak jauh buat majlis perkahwinan sekali . Bawa berbincang dengan keluarga , terus terang kepada meraka , kemampuan anda hanya takat itu .

3)Booking pakej semasa promosi dan awal

cth : nak buat majlis DEC 2018 , tahun ni DEC 2017 dah kena mula cari dan booking mana mana pakej yang menawarkan harga tahun ni walau pun majlis tahun depan . Kenapa ? tujuan hanya satu , tahun depan tentu tentu Pak Jib akan naik kan harga barang dan lain lain , jika booking awal kita dapat save segala yang kenaikkan harga tersebut .

4)Tetapkan bajet setiap barang yang anda nak tempah / beli

cth:Pelamin bajet RM1k , Katering RM6, Doorgift Rm1 setiap satu , dan kena pegang pendirian ni . Kenapa perlu tetapkan ? Supaya kita tak berlanja luar bajet kita.

5)Buat Majlis Nikah & Resepsi pada hari yang sama

cth: Nikah paagi , majlis tengah hari . Kenapa Jimat ? ya sebab kos makanan adalah kos paling tinggi jadi jika buat pada hari yang berbeza tak ke kene keluar kos makanan dan lain lain lagi .

buat hari yang sama dapat jimat banyak selain daripada kos makanan , kos make up , kos pelamin , kos doorgift , dan kos sewa tempat .

 

5 tips diatas ialah basic cara untuk kita jimat kan kos majlis perkahwinan , selebihnya pada diri kita . Jika kemampuan kita takat tu tak perlu , ikut orang lain , tak perlu ikut artis , diorng mampu , kita bukan tak mampu cuma banyak lagi hal penting yang memerlukan perbelanjaan yang besar .

Kurang jelas dan perlukan someone guide korang ? mudah je sebab kami di https://www.facebook.com/CahayaKristalEvent  menawarkan khidmat PERUNDING PERKAHWINAN PERCUMA SAHAJA . 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Powered by themekiller.com watchanimeonline.co