Adat “Melayu” Menjelang Majlis Perkahwinan

Adat “Melayu” Menjelang Majlis Perkahwinan

bersanding

Ramai antara rakyat Malaysia yang berbangsa melayu pasti akan mengikut tak banyak mungkin paling kurang satu adat bila tiba nya majlis perkahiwnan . Antaranya BERSANDING . BERSANDING ialah salah satu adat HINDU , yang ramai antara kita ikut .

Jadi bila dah ada sanding makanya akan ada adat lain juga yang mengikut antaranya adatt MERENJIS . Selain tu makan beradap juga ialah salah satu adat melayu .

6a00d8341c01ba53ef00e54f7910b78833-640wi

Selain itu ada adat lain juga yang ramai dikalangan kita masih mengikutinya antaranya mencampak duit syiling berserta gula-gula kepada kanak-kanak, selalu nya bakal pengantin sendiri yang akan mencampakkan duit syiling dan juga gula-gula tersebut.

20130601_132638

BERINAI juga ialah antara adat yang ramai antara kita masih mengikutinya , kebanyakkan dikalangan bakal pengantin mengadakan MALAM BERINAI sebelumnya berlangsung majlis besar iaitu bersanding . BERINAI juga ialah adat yang asalnya dari adat hindu .

Adat berinai

Ini antara adat yang ramai antara kita melayu masih mengikutinya . Ianya terpulang kepada penerima masing-masing . Yang penting bernikah , tapi yalah mungkin ahli keluarga nak memeriahkan majlis sebab tu ramai lagi yang masih buat ada-adat tersebut .

Disamping itu kami juga di Cahaya Kristal Event & Catering Sdn Bhd ada menawarkan pakej lengkap perkahwinan dan juga pakej untuk majlis kecil seperti untuk malam berinai dan lain-lain .

 

Share this post

Leave a Reply