Author - admin

Prosedur Perkahwinan Di Malaysia Wajib Untuk Bakal Pengantin

1. Kursus Pra-perkahwinan Semua pasangan yang ingin berkahwin buat pertama kali wajib menghadiri kursus pra-perkahwinan sebelum memohon kebenaran berkahwin. Kebiasaannya, kursus diadakan selama dua hari pada hari hujung minggu dan dianjurkan oleh agensi NGO dan swasta. Anda boleh menghadiri kursus pra-perkahwinan di mana-mana saja negeri di Malaysia, asalkan diiktiraf oleh Jabatan Agama Islam. Di penghujung kursus, biasanya akan diadakan ujian bertulis untuk menilai kefahaman para peserta. Jika lulus, sekeping sijil layak bernikah akan dikeluarkan, dan sijil ini sah laku seumur [...]

Cara Kiraan Edaraan Kad Kahwin Yang Mudah dan Tepat , Bride To Be Please Take Note !

Ramai antara kita yang tak tahu cara kiraan kad kahwin yang betul dan tepat . Jadi admin nak sharekan cara yang betul untuk edaraan kad kahwin. Kad kahwin memainkan peranan penting dalam memastikan jumlah tetamu yang datang pada hari majlis tidak melebihi jemputan anda . Sebenarnya kesedaran tentang pentingnya kiraan edaran kad kahwin ini masih dalam % yang rendah . Disebabkan sekarang isu yang panas ialah isu makanan tak cukup pada hari majlis , jadi admin nak sharekan cara yang [...]

Tips Merancang Perkahwinan 12 Bulan Sebelum Majlis

12 Bulan Sebelum Majlis : Mula mencari lokasi untuk majlis perkahwinan anda , jika majlis di rumah tak pela , jika merancang majlis di dewan atau pun di taman , perlu menempah awal bagi mengelakkan isu dewan penuh terjadi . Mula survey katering atau wedding planner untuk majlis anda . Mula merancang bajet perkahwinan anda , supaya dapat planning kewangan dengan lebih teratur. Mula merancang tema untuk majlis anda , supaya mudah untuk anda mencari item yang diperlukan, 6 Bulan Sebelum Majlis : Mula menempah [...]

Katering Jamuan Berbuka Puasa dan Rumah Terbuka 2018

        KATERING JAMUAN BERBUKA PUASA DAN RUMAH TERBUKA 2018 Tahun ini tahun ke-2 kami bagi menyediakan Pakej Berbuka Puasa dan Juga Rumah Terbuka dan sambutan pada tahun yang lepas sangat memberangsangkan . Jadi tahun ini kami telah menaik taraf dari segi menu , rasa , dan juga harga yang mengikut kemampuan pelanggan . Dengan ini  menyediakan Pakej Berbuka Puasa dan juga Pakej Majlis Rumah Terbuka dengan harga serendah RM9.00 per pax . Dibawah admin sertakan antara Pakej-Pakej yang kami [...]

“Tak Penting Dimana Kita Bermula , Pentingnya Dimana Kita Berakhir”

  Asalnya hanya ianya hanya  angan-angan 3 sekawan di kedai mamak sahaja , tapi siapa tahu perancangan Allah lebih hebat dari segalanya. Akhirnya dari sembang kosong 3 orang kawan , dengan berbekalkan ilmu dan juga pengalaman wujudnya Cahaya Kristal Event & Managment . Mereka bermula hanya bertiga dengan bermodalkan duit dalam tangan untuk menyewa premis perniagaan yang bertempat di Taman Bayu Permai , Rawang Selangor . Dengan niat ingin membantu bakal-bakal pengantin memudahkan urusan mereka . Masa pun berlalu ahli tim dalam Cahaya [...]

Isu “SOROK MAKANAN” Dimana Rasionalnya ?

Perkataan sorok makanan sahaja telah memberi kesan negetif kepada kita .  Jadi disini admin nak terangkan secara jelas apa yang dimaksudkan dengan “sorok makanan” yang telah di isukan kepada kami . Oleh sebab itu admin nak share serba sedikit untuk semua CLEAR apa yang dimaksudkan dengan sorok makanan. Kami di Cahaya Kristal Event & Catering Sdn Bhd , adalah antara syarikat yang menawarkan perkhidmatan dahulu baru produk .Kami mudahkan urusan bakal-bakal pengantin , bantu sehabis baik .   Kami juga sebuah syarikat [...]

Adat “Melayu” Menjelang Majlis Perkahwinan

Ramai antara rakyat Malaysia yang berbangsa melayu pasti akan mengikut tak banyak mungkin paling kurang satu adat bila tiba nya majlis perkahiwnan . Antaranya BERSANDING . BERSANDING ialah salah satu adat HINDU , yang ramai antara kita ikut . Jadi bila dah ada sanding makanya akan ada adat lain juga yang mengikut antaranya adatt MERENJIS . Selain tu makan beradap juga ialah salah satu adat melayu . Selain itu ada adat lain juga yang ramai dikalangan kita masih mengikutinya antaranya mencampak [...]

Teknik Pemasaran yang Memperjudikan Agama , Apa Kesannya Kepada Kita ?

Sekarang seolah-olah menjadi “trend” pula , bila ramai antara peniaga atau pengusaha produk yang menjadikan teknik marketing seperti ini untuk melakukan produk dan jugak memperkenalkan produk , Contoh terdekat ialah seperti isu pelancaran produk terbaru di kelab malam dan lelaki kejap nak jadi perempuan kejap nak jadi lelaki ini . Benda ni nampak macam tak penting tapi tengok kesannya pada kita , mana anak muda yang tak tahu kelab malam bernama ‘zouk’ tu terus tahu . Dan kalau dah tahu [...]

Perbezaan Cara Berfikir Antara Perempuan & Lelaki Anda Wajib Baca !

Selalu orang kaitkan cara pemikiran lelaki dan perempuan , yelah secara am nya memang sangat berbeza . Perempuan ni boleh diketegorikan sebagai makhluk yang unik , yelah apa yang diorang fikir dan cara diorang berfikir sangat berbeza dengan perempuan. Cara lelaki berfikir pula sangat berbeza . Kebanyakkan mereka berfikir untuk jangka masa panjang . Contohnya jika bab pengurusan duit dan lain lain , tapi ini tak bermaksud yang perempuan ni tak berfikir macam itu ya . Sama juga dalam bab persediaan perkahwinan kebanyakkan [...]

Perempuan Berbadan Besar , Siapa Cakap Tak Cantik ?

Dengar je perkataan berbadan besar ramai yang beranggapan mereka tak cantik .Sedangkan cantik itu adalah sesuatu yang subjektif . Kita ja yang prajudis yang menghukum orang yang berlainan test dengan kita .Isu ni sama juga dengan warna kulit , bila orang tu kulit gelap kita beranggapan die tak camtik dan lain-lain . Putih ke Gelap ke kurus ke berbadan besar ke , itu bukan isu untuk kita judge orang itu cantik atau tidak , semua terpulang pada diri sendiri . [...]