Blog

Bila mana kita bernikah / berkahwin dengan pasangan kita , maka sedari lah kita juga berkahwin dengan keluarga mereka.

  Pengertian perkahwinan Perkahwinan dalam bahasa arab ialah nikah yang bermaksud dihimpun atau cantum. Pada istilah syara’ pula, perkahwinan bermaksud akad yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan mengikut syarat tertentu. Terdapat firman Allah ta’ala yang bermaksud; “dan kahwinkanlah orang-orang yang bujang (lelaki dan perempuan) diantara kamu, dan orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberi kekayaan kepada mereka dengan kurniaanNya, kerana Allah maha luas (rahmat dan limpah kurniaNya) , lagi maha mengetahui. ” Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Tidak [...]

Pakej Super Jimat RM10K Sahaja Untuk Pakej Lengkap Perkahwinan Khas Untuk 25 Pasangan Sahaja!

Ramai antara bakal pengantin yang mengadu dengan admin bajet perkahwinan tak cukup , yela mana dengan komitmen nya lagi dengan nak kahwin lagi nak kumpul duit lagi . Jadi kami di Cahaya Kristal Event Catering Sdn Bhd cuba mencari jalan penyelesaian , and yes pakej ni khas kami buat untuk semua memudahkan semua bakal pengantin . Apa yang anda akan dapat untuk pakej ini ?   Katering Lengkap     500 pax Kelengkapan Dewan atau Kelengkapan Kanopi Pekerja Meja Makan Beradap Berserta Deco Makan Beradap Pelamin Dewan / [...]

Dewan Perkahwinan Berkonsepkan Indoor Garden Dengan Tawaran Harga Serendah RM21,500* Untuk All In Package

Tahun 2019 ini , sudah ramai di kalangan bakal pengantin yang mencari Pakej Perkahwinan Termasuk Dewan / Hall  yang bertemakan Indoor Garden serta Modern Temporary , dengan tawaran harga yang Mampu Milik . Oleh itu kami di Cahaya Kristal telah pun menyediakan satu platform bagi memudahkan urusan perkahwinan bakal pengantin . Antara platform mudah yang kami sediakan ialah satu website yang memaparkan Dewan-dewan perkahwinan di lokasi yang mungkin anda bercadang melangsungkan perkahwinan . Bakal pengantin boleh terus klik link yang tertera https://www.dewanperkahwinan.com/ atau [...]

Promosi Awal Tahun 2019 Dengan Tawaran Harga Serendah RM13,900 Untuk Pakej Lengkap Perkahwinan

Promosi Pakej Lengkap Perkahwinan untuk awal tahun ni , kami buka khas untuk semua bakal pengantin yang bercadang melangsungkan majlis perkahwinan sepanjang 2019 sehingga March 2020 . Harga yang ditawarkan ialah Nett Price dan dijamin tiada cas tersembunyi . Kami turut menawarkan surat perjanjian serta hitam putih kepada pelanggan , untuk memudahkan lagi urusan serta sebagai bukti urusniaga antara pelanggan dan pihak katerer . Dibawah admin sediakan secara ringkas item yang tersenarai di dalam Pakej Promosi RM13,900 ini ; 1 Nasi Briyani (80%) 2 Nasi [...]

Perancangan Perkahwinan Seawal 1 Tahun , Bakal Pengantin Wajib Ambil Tahu

  Ramai antara pengantin yang tak tahu persediaan untuk majlis perkahwinan harus bermula seawal 1 tahun ini , ini kerana banyak persediaan yang perlu dilakukan antaranya tempahan katering , sewaan lokasi perkahwinan , dan juga persediaan majlis . Disini admin nak bantu bakal pengantin dengan membuat penerangan ringkas untuk rujukan bakal-bakal pengantin ; Sewaan Dewan Perkahwinan ( Dewan GOV cth dewan dbkl,mpaj,mbsa, mppj ) Tahukah anda sekiranya anda bercadang untuk buat majlis perkahwinan di Dewan , anda harus booking selewatnya 1 tahun sebelum [...]

Tips Diet Untuk Pengantin Lelaki Yang Mudah dan Dijamin Berkesan

  1.Amalkan Pemakanan Yang Sihat Amalan pemakanan yang sihat ialah salah satu anda dapat sihat dalam masa sama anda dapat menurun kan berat badan , ini kerana sebahagian besar berat badan kita berlebihan adalah disebabkan pemakanan kita yang tak sihat , sebagai contoh FAST FOOD dan juga JUNK FOOD yang telah menjadi salah satu rutin makanan wajib seharian kita salah satu nya MEE SEGERA . Walaupun kita sedar akan keburukan makanan tersebab tapi kita tetap juga jadikan ianya makanan sampingan kita .Percayalah [...]

Selamat Tahun Baru 2019 , Selamat Tinggal 2018

  Tahun Baru , Azam Baru , Matlamat Baru & Target Baru Kami di Cahaya Kristal Event & Catering Sdn Bhd ingin mengambil kesempatan di hari terakhir 2018 ini , untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada pelanggan – pelanggan  CK yang telah memberi kepercayaan serta Tanggungjawab kepada kami untuk menguruskan majlis perkahwinan mereka . Alhamdulillah tahun 2018 penuh dengan suka dan duka , onak duri yang berjaya dilalui oleh tim CKvengers . Mudah – mudahan tahun baru 2019 menjadi tahun yang lebih [...]

Tips Persediaan Majlis Perkahwinan NO 3 , Korang Patut Take Note !

  Tetapkan Tarikh Perkahwinan Pemilihan tarikh selalunya berdasarkan perbincangan antara kedua buah keluarga , didalam adat tertetentu seperti MERISIK dan BERTUNANG , tetapi ada juga kedua buah keluarga yang berbincang tarikh kemudian hari dan ada yang berdasarkan pihak lelaki . Jadi amat lah penting untuk ada nya tarikh untuk majlis perkahwinan supaya segala persiapan untuk majlis perkahwinan .   2.  Pilih Lokasi / Dewan Perkahwinan Pemilihan lokasi perkahwinan ialah aspek penting dalam sesebuah majlis , ini kerana kita tak nak isu seperti tiada lokasi atau [...]

Jualan Akhir Tahun,Penjimatan Sehingga RM5,000 KEMPEN SYOK KAHWIN 2019 “Crazy Offer”

Berita baik untuk semua bakal-bakal pengantin yang bakal berkahwin dah masih belum jumpa pakej idaman hati , kami di Cahaya Kristal Event & Catering Sdn Bhd ingin menawarkan anda pakej lengkap A sampai Z dengan harga paling HOT . Dengan berbelanja RM13,500 !! Anda dah boleh menikmati pakej lengkap dengan penjimatan sehingga RM5,000 !! Apa yang anda dapat dengan RM13,500 ? Jom tengok item list dibawah ; Berikut item di dlm pakej… MENU —- Nasi Beriyani 80% Nasi Putih 30% Ayam Masak Merah Daging Masak Hitam Dalca Sayur Acar [...]

Koleksi Baju Pengantin Paling Tranding 2018

Sementara berbaki sebulan sahaja lagi untuk ke tahun baru 2019 dan tahun 2018 bakal meninggalkan kita , admin nak share beberapa gambar baju pengantin yang trending pada tahun 2018 ini . Semoga perkongsian ini dapat memberi inspirasi kepada bride yang bakal berkahwin next year . Dan buat pengahtahuan bride to be semua , warna yang trending pada tahun 2018 ialah warna-warna lembut seperti warna pestal , nude , dusty pink , walaupun begitu warna blok juga tidak kurang cantiknya cuma [...]