Kelebihan Mengahwini Anak Pertama , Take Note Guys !

Kelebihan Mengahwini Anak Pertama , Take Note Guys !

Ramai yang berkata mengahwini anak pertama seumpama mengahwini seorang leader kerana sikap mereka yang tegas , berdikari serta kuat dari segi mental dan emosi . Pendirian anak sulung tak akan sama dengan yang lain . Kekuatan mereka memang tiada tandingannya . Hanya yang pernah melalui akan memahami.

Bila mana ada berkahwin dengan anak pertama tak kiralah lelaki atau perempuan , anda kena tahu satu walaupun sifat mereka seperti itu , mereka amat lah bertanggungjawab serta amat suka kan perhatian .

Jika anda seorang yang amat menitik beratkan situasi setiap keadaan dalam hubungan sebagai contoh hari jadi , dan juga ulangtahun perkahwinan , anda kena tahu satu pekara anak sulung kerap beranggapan ianya agak remeh , bukannya ia tak penting tapi pada dia banyak pekara lain harus dititik beratkan . Tapi jangan risau anak pertama ini orang yang sangat flexsibel jadi beliau mudah untuk menyesuikan diri dalam sesuatu keadaan tersebut .

Seperti dalam rumahtangga , terkadang kita dah terbiasa cara kita dibesarkan tapi perlu kita ingat , mungkin pasangan kita tak dibesarkan cara kita dibesarkan , jadi berlajar terima dan fahami setiap cara walaupun perbezaan itu ketara . Terkadang hal yang kita nampak kecil tetapi mungkin pada pasangan kita ianya pekara yang memberi kesan yang mendalam kepada mereka , sebagai contoh mungkin sebab kita ini seorang yang mudah menyuarakan pendapat tetapi pasangan kita bukan orang yang begitu jadi kita kena belajar  , agar tidak menyinggung perasaan pasangan kita tanpa sedar .

Jadi jangan lah anda risau kahwini anak pertama , anda cuma perlu beri mereka sedikit masa untuk fahami situasi dan keadaan , dan jika mereka seorang yang angin yang cepat berubah , mungkin anda boleh jadi sejuk atau jadi someone yang cooldown kan mereka . Dan yang paling penting mereka sangat bertanggungjawab jadi jangan risau bab tu dalam rumahtangga anda , insyaAllah Allah atur yang baik-baik untuk kita .

Tetapi jika ditanya pasangan yang paling sesuai dengan anak pertama sudah tentu jawapan nya anak bongsu , kerana meraka sangat saling melengkapi satu sama lain sebagai contoh anak pertama tegas anak bongsu pula manja , jadi mereka memang bagai pinang dibelah dua .

Semoga sedikit sebanyak artikel ini dapat memebri manfaat untuk semua yang bakal berkahwin dan sudah pun berkahwin , kahwin ni umpama sebuah kapal layar jangan lah kita berhenti di tengah lautan semata-mata untuk melobangkan kapal kita hanya kerana anda tak dapat apa yang anda mahu . Jika kita saling melengkapi insyaAllah sebuah perkahwinan ini umpana tiket kita untuk terus dekat dengan Syurga Allah s.w.t .

Jadikan agama sebagai landasan jadi pasangan kita itu umpana ratu/raja dihati kita agar perasaan hormat dan sayang itu tak pernah hilang . Admin doakan semua yang membaca artikel ini bahagia kerana anda seorang yang hebat , sebab sangat membuka ruang dihati anda untuk baca dan ambil mungkin tak banyak tapi sedikit ilmu dalam berumah tangga ini .

Sekiranya anda memerlukan konsultan perkahwina untuk bantu anda berkenaan majlis jangan malu jangan segan , hubungi sahaja talian dibawah .

Puan Ija

018 205 2008

Share this post