Pakej Aqiqah Kambing Siap Masak 2018/2019

Pakej Aqiqah Kambing Siap Masak 2018/2019

Aqiqah ialah sembelihan binatang (an‘am) yang dilakukan kerana menyambut bayi yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah.

Jika anak itu lelaki disunatkan menyembelih dua ekor kambing, manakala jika anak itu perempuan disunatkan menyembelih seekor kambing.

 

Ini berdasarkan sabda Nabi SAW yang menyebutkan:

مَنْ وُلِدَ لَهُ وَلَدٌ فَأَحَبَّ أَنْ يَنْسُكَ عَنْهُ فَلْيَنْسُكْ عَنِ الْغُلاَمِ شَاتَانِ مُكَافِئَتَانِ وَعَنِ الْجَارِيَةِ شَاةٌ

Maksudnya: Sesiapa yang dikurniakan anak dan ingin melakukan ibadat untuknya, maka lakukanlah ibadah aqiqah bagi anak lelaki dua ekor kambing dan bagi anak perempuan pula seekor kambing”.

– Riwayat Abu Daud (2842)

Selain kambing, binatang sembelihan lain juga boleh diaqiqahkan seperti lembu, kerbau atau unta mengikut syarat yang telah ditetapkan bagi sembelihan. Contohnya, kadar bagi seekor kambing adalah bersamaan dengan 1/7 daripada unta dan lembu.

Berita Baik !! Untuk penduduk sekitar Shah Alam, Subang, Kota Damansara, Sungai Buloh dan kawasan sekitarnya.

Khas untuk ibu dan ayah yang tengah mencari Pakej Aqiqah Kambing Siap Masak , kami di Cahaya Kristal Event & Catering Sdn Bhd berbesar hati ingin menawarkan Pakej Aqiqah Kambing Siap Masak dengan tawaran harga yang berpatutan berserta rasa dan kualiti yang terbaik .

 

Di bawah adalah harga untuk Pakej Aqiqah untuk anak Perempuan :

 

Untuk anak lelaki pula anda boleh rujuk poster di bawah :

 

Jika anda berminat untuk dapatkan sebutharga details dan penerangan jelas , anda boleh terus menghubungi pegawai pemasaran kami :

 

Cik Ekin

http://www.wasap.my/+60132872454/PakejAqiqah

 

Share this post