Pernikahan Sangat lah mudah , tapi ramai dikalangan kita yang sanggup rumitkan dengan isu yang tak masuk akal , seperti tahap pendidikan .

Pernikahan Sangat lah mudah , tapi ramai dikalangan kita yang sanggup rumitkan dengan isu yang tak masuk akal , seperti tahap pendidikan .

rukun nikah

Rukun nikah cuma ada 5  , tapi ramai persulitkan dengan isu gaji , tahap pendidikan , paras rupa . Tapi hakikat dunia masa sekarang , ramai yang mempertikaikan isu ni . Ramai memilih untuk susah dari mudah .

 

Sedangkan dalam agama kita sendiri , dah tertulis isu “nikah” ni , tapi adat , masa , dan trend buat kita sendiri mempertikaikan.

Dalami agama ialah yang sewajibnya kita lakukan daripada kita risau tetang hal yang membebankan kita .

Ramai yang menjadikan tahap pendidikan antara pasangan isu utama untuk bernikah , layak kah pasangan tersebut dengan kita ? dan ada juga ahli keluarga yang sangat mentitik beratkan  isu ni , sedangkan bernikah mengikut hukum islam adalah lebih mudah .

 

22221809_1521757321242308_2918128708211061159_n

Kadang-kadang kita terlampau nak ikut trend sehingga urusan pernikahan menjadi rumit , sedangkan ianya sebaliknya . Apa-apa pun kita kena berbalik kepada ajaran islam . Jangan kita rumitkan , kita nak mendirikan masjid , mendirikan rumah tangga , alam baru . Jika isu rupa , tahap pendidikan , pendapatan pasangan menjadi isu yang besar sehingga dua belah pihak boleh berbalah , jadi dimana rasional nye . Sedangkan pernikahan ini mudah.

Tambahan sekarang borang nikah dan sebagainya boleh dapat melalui internet , tak perlu susah lagi untuk ke pejabat agama.

Akhir kata , sebagai bakal isteri & bakal suami bawalah berbincang , buat segala keputusan atas perbincangan dan persetujuaan bersama , supaya tak ada mana mana pihak yang terkecil hati dan merasa susah sangat nak mendirikan rumah tangga .

 

Kami di https://www.facebook.com/CahayaKristalEventCatering/

juga menawarkan pakej nikah dengan harga mampu milik. Untuk maklumat lanjut anda boleh tinggalkan no tel anda untuk kami hubungi .

 

Semoga kita semua dipermudahkan urusan didunia dan juga di akhirat .

Share this post

Leave a Reply